Schoenmakerij Jan Venema - Schoenmakerij Jan Venema - Korreweg 122 - 9715 AJ - Groningen - Tel: 050-5716937

Historie

Schoenmakerij Jan Venema is al jaren een begrip in Groningen en omstreken. Het begon allemaal in 1932 toen Jan Venema sr. schoenreparaties aan de deur verrichte. Met een kist vol schoenmakergereedschappen fietste Venema sr. door de stad Groningen en de dorpen in de provincie om de schoenen van de mensen te repareren. Na een paar jaar schafte Venema sr. zijn eerste naaimachine aan en ging hij over op het afhalen en brengen van de schoenen. De reparaties verrichte hij vanaf die tijd in een schuur in de Nachtegaalstraat in Groningen.

In 1959 kwam Jan Venema jr. op 15-jarige leeftijd in het bedrijf van zijn vader. Overdag was hij bezig met reparaties in de schuur, ‘s avonds zat hij in de schoolbanken van de Handelsschool. Niet veel later, op 15 oktober 1961, verhuisde de zaak naar de Korreweg waar Schoenmakerij Jan Venema werd geopend. Mensen konden hun schoenen nu zelf voor reparatie afleveren en ophalen in de winkel.

In 1970 nam Jan Venema jr. het stokje over van zijn vader en werd hij samen met zijn vrouw Maria eigenaar van Schoenmakerij Jan Venema. Zij hadden al snel door dat reparatie van schoenen (en kleding) niet voldoende was en begonnen daarom in 1974 als één van de eersten in de provincie met het kopiëren van sleutels. Dit bleek vanaf het begin een doorslaand succes. Later werden de nevenactiviteiten uitgebreid met het slijpen van schaatsen (1986), een stomerij-depot (1990) en een graveerservice (1993).

Maar uiteraard is schoenreparatie altijd de hoofdactiviteit gebleven. Zo is Schoenmakerij Jan Venema met succes ook semi-othopedische reparaties gaan verrichten voor oa Grunewald Schoenspecialisten in Groningen. Diverse schoenenzaken in Groningen en provincie werken intussen samen met Schoenmakerij Jan Venema, de zaak die in maart 2009 werd overgenomen door de broers Rick en Eddie van der Noord. Jan en Maria Venema genieten intussen heerlijk van hun pensioen.